regi-kepeslap-kiemelt

A képeslap is lehet régiség

A gyűjtők mindenféle tárgyakat gyűjtenek, különböző tárgyakra vagy korszakokra specializálódnak. Nem csak egy váza, egy bútor, ékszer vagy könyv lehet régiség, de egyszerű képeslap is. A képeslapok régiségként való gyűjtése az egyszerű kategóriába sorolható, ugyanis nincs szükség különösebb szakértelemre, mivel ezeknek a tárgyaknak a kora teljes pontossággal megállapítható. A képeslapokon a legtöbb esetben ott szerepel a kibocsátás éve vagy, amennyiben egy használt lapról van szó, dátumot lehet rajta találni arról, mikor küldték. Ha pontosak akarunk lenni, akkor azt azért el kell mondani, hogy nem igaz ez minden egyes darabra. A történészek kutatásai sokat segítettek abban, hogy a nem egyértelmű korú képeslaptípusokat elkülöníthetővé, meghatározhatóvá tegyék. Egy kis gazdasági – történelmi ismeret viszont nagy valószínűséggel önmagában segítséget nyújt abban, hogy egy adott képeslapot elhelyezzünk az időben.

A képeslapok története több korszakra osztható, íme egy kis segítség:

  • Klasszikus korszak (1870 – 1900) : Ebből az időből roppant értékes és ritkaságnak számító darabok maradtak fenn. August Schwartz volt, az, aki ma már a régi képeslapok atyjaként emlegetnek, mert ő nyomtatott elsőként a német képeslapok bal felső sarkába ágyú mellett álló tüzért. A lapok tollrajz, vízrajz és a későbbiekben fénykép alapján, litográfiai technikával készült grafikával rendelkeztek, mely grafika a későbbiekben mélynyomásos, majd magasnyomásos technikával készült. Hatalmas ritkaságnak számít a Ferenc József uralkodásának 60. évfordulója alkalmából kiadott, rézmetszettel készült képeslap. Ez a típust egy olyan régiség, mely döbbenetes értéket képvisel a régiségpiacon és nagyon nehéz hozzájutni.
  • Aranykorszak (1901-1914): Ez a néhány év volt a képeslapok elterjedésének, népszerűségének ideje, szinte mindenki élt a képeslapküldés lehetőségével. Csodaszép, művészek által rajzolt és festett lapok voltak a legkedveltebbek, roppant sokféle, ötletes, kreatív és mindenek előtt csodaszép darabokról van szó, melyek közül nem egy szintén ritkaságnak számít.
  • Az első világháború alatt (1914 – 1918): Ebben az időben egy új, sokrétű és sok lehetőséget tartogató téma került előtérbe, természetesen mi más, mint a háború. A képeslapok nyomásának egy különös korszaka volt ez, némely helyen igen fellendült a képeslap küldés, így rengeteget gyártottak, sok lap forgott az emberek keze között, más helyeken, más vidékeken pedig teljesen kiment a köztudatból, hiszen a képeslapküldésnél sokkal égetőbb problémája volt az átlagembernek ebben az időben. Az első világháború alatt számos térkép, fegyver, csatajelenet, karikatúra, gúnyrajz került a képeslapok színes oldalára.
  • A két világháború közötti korszak (1919 – 1939): Ebben az időszakban jelent meg az irredenta, a cserkészmozgalom ihlette és vallási témájú képeslap, valamint a filmjelenetet, színészeket ábrázoló lap.