muzeum

Érdekes múzeumok Magyarországon

Sokan nem csak gyűjtik az antik tárgyakat, hanem bizony ki is állítják őket, így az országban többfelé kisebb-nagyobb múzeumok várják a látogatókat. Összeszedtem pár nem mindennapi és érdekesebb helyet, amit érdemes lehet felkeresni.

Flipper Múzeum

Az elmúlt években elég sokszor szerepelt a médiában az ország és Európa egyik legnagyobb flipper múzeuma, így talán már sokan hallottak is róla. Ugyebár egy ideje nem lehet nálunk flipperezni, viszont sokak számára rengeteg szép emlék kötődik ehhez a játékhoz, így nem csoda, hogy az egyik legvonzóbb célpont lett a budapesti turisták között.

A flipper maga a magyar retró, egy régebbi kor jelképe, amikor egy 10 forintos érmét bedobva tudtunk kicsit játszani. Kevesen vannak akik ne próbálták volna ki nyaralás alatt, de akinek kimaradt, annak mindenképp érdemes felkeresni. Főleg mivel itt nem csak azokat találhatjuk meg, amik nálunk is elterjedtek a XX. század második felében, hanem pár régebbi klasszikus darab is fellelhető, hiszen a flipper nem is annyira új keletű dolog, mint azt gondolnánk. Az első gépet még 1871-ben alkották meg, amely eredetileg a bagatelle nevű biliárdjáték módosított változata volt, míg a maihoz hasonló komolyabb gépek először 1930-ban jelentek meg az Amerikai Egyesült Államokban. Innentől a flipper elterjedt az egész világon, mint az egyik legnépszerűbb játékgép.

Miniversum

A flipperhez hasonlóan a Miniversum is nem olyan rég nyílt a fővárosban és pillantok alatt belopta magát a kicsik és a nagyok szívébe egyaránt. Ez nem is meglepő, hiszen ki ne szeretne órákig csodálkozni egy szépen kidolgozott és folyamatosan élő makett és modellvasút gyűjteményen. A Közlekedési Múzeumban már eddig is volt fix terepasztal és modellvasút kiállítás, de a kettőt nem is érdemes összehasonlítani, hisz az egyik csak egy része a nagy múzeumnak, míg itt minden erről szól.

miniversum-1

Könnyedén kijelenthetjük, hogy a Miniversum minden modellvasút gyűjtő álma és ide egyszer mindenképp érdemes eljutni. A belépőjegy nem épp olcsó, viszont megéri és nekünk 2,5 óra alatt sikerült bejárni az egészet, de akár egész nap is elnézegettük volna a szépen és valósághűen kidolgozott terepasztalt, ahol egy rendszerbe építve folyamatosan közlekednek a vonatok és egyéb járművek. Mondhatni tele van élettel az egész kiállítás és aki azon gondolkozik, hogy saját terepasztalt építene vagy épp modellvasút és makett gyűjtésbe kezdene, annak biztos lesz pár jó ötlete a nézelődés után. Nagyon jó délutáni program, ahol Németország, Ausztria és Magyarország egyes tájait járhatjuk be.

A modellvasutazás amúgy kifejezetten drága hobbinak számít, legalábbis ha csakis az új és modern rendszerekben gondolkodunk, hiszen egy minden szempontból kisebb, de profi terepasztal is simán elérheti a hét számjegyű összeget. Viszont ha régebbi, manapság már gyakran klasszikusnak is nevezett darabokat választunk a gyűjteményünkbe, akkor kedvezményesebb áron is tudunk hódolni a kedvenc hobbinknak.

Magnó Múzeum

Ha már az első kettő ajánlott hely is műszaki vonalon mozgott, akkor a Terényen található Orsós magnó és analóg hangrögzítés történeti múzeumáról mindenképp kell pár szót ejteni. A nevében röviden minden benne is van, hiszen itt egy komoly történeti kiállítást láthatunk a régi kor hangrögzítési és lejátszási technológiájáról. A rajongók igazi csemegéket láthatnak a több, min 430 kiállított tárgy között és mindenki találhat pár régi dolgot, amihez kedves emlékei fűződnek.

Viszont nem csak a megszokott magnók lelhetők itt fel, hanem olyan tárgyak is, amik a hétköznapi emberek számára elérhetetlenek voltak. 1955-ből származó, az első titkos hangfelvételre használt tranzisztoros minimagnó, acélhuzalos mágneses hangrögzítők a világ több pontjáról, Studer C-37 csöves sztereo-magnó, 1956-ból származó Ampex 351, Otari MX 5050, Philips EL 3821/00 és sok más finomság, amely mind látható ezen a varázslatos kiállításon.