fenykepalbum

Fortepan – Az online fotógyűjtemény

Ha gyűjteményekről van szó, akkor általában a kézzel fogható dolgokról beszélünk, mint pl. a festmények, szobrok, valamilyen műkincsek vagy épp ritka borok és bútorok, pedig a digitális korban a gyűjtemény már nem feltétlen csak egy polcon vagy múzeumban tárolt tárgy lehet, hanem bizony az online térben is fellelhető.

Az egyik legjobb internetes magyar gyűjtemény kétségkívül a Fortepan, amely azzal céllal jött létre még évekkel ezelőtt, hogy a múlt egy darabját megőrizze az utókornak és ehhez nem mást használ, mint digitalizált fényképeket. A honlapon található nyilvános és szabadon felhasználó adatbázisba bárki feltölthet képeket vagy épp böngészhet a már fent lévők között. A Fortepannak köszönhetően bepillantást nyerhetünk az ország múltjába, így akár azt is megnézhetjük, hogy milyen volt 100 évvel ezelőtt a lakhelyünk, mi történt az I. és a II. Világháború alatt, hogyan változott az országunk.

Épületek és városok mellett sok híres emberről is van pár fotó, így olyan embereket is láthatunk képeken, akár teljesen hétköznapi emberként is, akikről leginkább csak a történelem vagy irodalom könyvekben olvashattunk. Az oldalon többféle módon is lehet keresni és szűrni a találatokat, így böngészhetünk évszám szerint, vagy megadhatjuk az általunk keresett város, épület vagy épp személy nevét.

Budapestre keresvén közel 15.000 találatot kapunk és olyan csemegék is vannak köztünk, mint régi plakátok, képeslapok és hirdetések, a kornak megfelelő divat és használati tárgyak, valamint sok-sok kép a fővárosunk régi képéről, macskaköves utcákkal és lovaskocsikkal. Ha online gyűjteményt keresünk vagy egy kicsit rajongunk a XX. századi Magyarországért, akkor a Fortepan szinte megkerülhetetlen és nagyon is ajánlott fényképes adatbázis, amely több, mint száz évvel repít vissza minket a múltba.