regiseg-gyujtes-borito

Milyen ismeretek szükségesek a régiséggyűjtéshez?

A régiségek, antik holmik kedvelői gyakran kezdenek gyűjtésbe, és igyekeznek anyagi lehetőségeihez mérten minél több kedvelt dolgot begyűjteni. Sokan visszaélnek ezzel és olyan tárgyakat kínálnak megvételre, melyek értéke jóval alul marad a meghatározott áron, vagy egyáltalán nem is az, aminek épp el akarják adni. Ez teljesen mindegy olyan esetekben, mikor csupán esztétikai értékük miatt vásárolja meg valaki az ilyen jellegű holmikat. Abban az esetben viszont, mikor valaki komolyan régiségek gyűjtésébe óhajt kezdeni, és nem csupán a tárgyak kinézete érdekli, de a valós értékük, a történetük is, nagyon fontos tisztában lenni néhány dologgal.

Egy átlagember, aki vajmi keveset ért a történelemhez, a művészethez, művészettörténethez, régészethez, korokhoz és stílusokhoz, könnyen téved el az erdőben, és a hamis holmik tucatjáért fizethet ki nagy összegeket. Vannak olyanok is, akik nem csupán szórakozásból, műkedvelésből gyűjtik az antik régiségeket, hanem befektetésnek is tekintik őket. Nos, az ő esetükben még fontosabb megfelelő ismeretekkel és szakértelemmel rendelkezni, mert egy nagyon jónak, eredetinek és értékesen látszó tárgy lehet egy kiváló másolat, és míg a hamisító meggazdagszik, a gyűjtő lényegében semmit sem kap a pénzéért, maximum egy egyszerű tárgyat, ami szépnek szép, de értéke nem haladja meg a lakberendezési boltok jelen kínálatában megtalálható, ugyanilyen jellegű holmi értékét. Így mi értelme van régiséget gyűjteni?

Hogy ne legyen kidobott pénz az antikvitásra szánt összeg, és valóban érték legyen valaki kezében, néhány ismerettel gazdagítani kell a tudást. A hatékony régiséggyűjtés legfontosabb része a tudás, mellyel valaki felismeri a valódi értéket és kiszúrja a hamisítványt. Folyamatos önfejlesztésre van szükség, mert a régiségpiac nagyon változó, különböző tárgyak gazdát cserélnek, egyes tárgyakból előkerül több, mint amennyiről tudtunk, így értéke csökken, vagy éppen növekszik egyes antik tárgyak értéke valamilyen oknál fogva.

A történelem ismerete elengedhetetlen, konkrétan arra a korszakra vonatkozóan, melyből antik holmijainkat kívánjuk beszerezni. Ha viszont specifikus gyűjtők vagyunk és csak fegyvereket, zsebórákat, bélyegeket, bútorokat gyűjtünk, akkor ezen tárgyak történetével kell tisztában lenni, hiszen ez a tudás fog segítséget nyújtani a válogatás, a keresgélés, alkudozás során.

Korok és stílusok ismerete is feltétlenül szükséges, hiszen ha egy stílust nem tudunk beazonosítani, akkor nyugodtan mondhatja bárki, hogy egy bizonyos korból való, értékes tárgyat látunk, nem fogjuk tudni alátámasztani sem pedig cáfolni az illető állítását, tehát bízhatjuk a szerencsénkre, hogy a vásárlással jó vagy rossz üzletet csinálunk-e.

A másik oldal is jelen van, mert könnyen lehet, hogy szembe kerülünk egy igazi antik ritkasággal, és felismerjük értékét, melyet másnak nem sikerült. Az anyagok ismerete is fontos, hiszen ha egy ezüst vázát kínálnak megvételre és nem ismerjük fel, hogy az nem is ezüst, akkor ismét csak pénzt dobunk ki az ablakon, ahogy az is igaz, hogy egy ezüst használati tárgyat felismerve, komoly értékhez juthatunk.