regi-foci-kep

Minden ami foci

Labdarúgás, futball vagy hétköznapibb nevén csak simán foci az egyik legnépszerűbb sport a világon, így nem véletlen, hogy a sportág szerelmesei igazi relikviákkal gazdagodhatnak, ha kicsit mélyebbre ásnak a foci világában.

Magyarországon is több százezer ember hódol, profi vagy amatőr szinten, esetleg csak hobbiból ennek a népszerű csapatjátéknak, így nem véletlen, hogy igazi kultusz alakul ki egyes csapatok vagy játékosok körül. A valódi rajongóknak komoly kincs a csapatuk bármely tárgya vagy épp emléke egy igazán élvezetes focimeccsről. A komolyabb mérkőzéseken viselt mezek és használt labdák gyakran több százezres értéket képviselnek, de egyes tárgyaknak szinte felbecsülhetetlen értékük van.

A labdarúgás iránti rajongás azonban nem áll meg magánál a „focinál”, hanem sokkal jobban beleivódik az életünkbe, és már mi magunk is tudunk játszani különböző futballal kapcsolatos játékokat. Az elmúlt évtizedben nagyon népszerűek lettek a különböző videójátékok, de az egyik legrégebbi futballal kapcsolatos játékhoz több, mint 100 évet kell visszamennünk az időben, hiszen 1910 körül született meg Magyarországon a gombfoci.

Gombfoci

A gombfoci egy igazán élvezetes asztali foci játék, ahol kis korongok vagy akár gombok jelképezik a csapatokat, és egy táblára rajzolt pályán kell a labdát bepöckölni az ellenfél hálójában. A Magyar Szektorlabda Szövetség információ szerint a játék valamikor az 1910-es évek előtt alakult ki hazánkban, ugyanis a feljegyzések szerint 1911-ben már nagy gombfoci élet folyt Budapesten. A játékot eredetileg mindenki úgy játszotta ahogy tudta, és a kluboknak egyedi szabályrendszerük volt, ami a bajnokságok esetén nem volt mindig a legjobb megoldás, ezért 1958 alkották meg végül az egységes gombfoci szabályzatot a Kárpátia Étteremben több, mint 200 játékos részvételével. A végső szabálykönyv végül 1964-ben jelent meg, és olyan jól sikerült, hogy a mai napig ez képviseli a gombfoci alapját. A játék mára az egész világon elterjedt és a rajongóinak köszönhetően sok ezren játszanak vele minden nap.

gombfoci

Gombfoci több, mint 100 éve alatt rengeteg egyedi keret jelent meg, és igazából mi is bármikor készíthetünk saját ötletünk alapján saját csapatokat. Nagy előnye a játéknak, hogy bármikor feleleveníthetjük a régi nagyokat, így ha kedvünk szottyan hozzá, akkor az Aranycsapat bármely meccsét is újrajátszhatjuk az asztalon, és csak rajtunk múlik, hogy most a döntőben mi lesz az eredmény.