regisegek-rendszerezese

Régiségeink rendszerezése és tárolása

Ha komolyan akarunk foglalkozni régiségek gyűjtésével, előbb vagy utóbb de biztosan szembesülünk féltett tárgyaink tárolásának problémájával és nyilvántartásuk, rendszerezésük szükségszerűségével. Különösen érvényes ez a sérülékeny, a nagy értékű, vagy a sok darabból álló gyűjteményi darabokra.

A tárolásukkal kapcsolatban általánosságban elmondható, hogy egy átlagos, szélsőséges klimatikus ingadozásoktól mentes lakóhelyiségben tökéletesen jó helyen vannak. Amennyiben óvni kívánjuk őket a portól, úgy helyezzük el őket üvegezett vitrinben, fiókban, ládában vagy tárolódobozban. Értékesebb tárgyaink esetében jó, ha ezek a helyek zárhatóak is, és további védelmet jelent, ha esetleg tűzállóak is. A nagy értékű antik tárgyak, műkincsek esetében fontos azok megfelelő biztonsági felügyelete is. Amennyiben ezek védett értékek, úgy megfelelő őrzésük, biztonságuk biztosítása tulajdonosuknak kötelessége is, ugyanakkor az állam az illetékes intézményén keresztül ennek költségeit általában részben vagy egészben megtéríti. Az apróbb, több darabból álló régiségeink gyűjteményének célszerű több rekeszre osztott fiókot vagy polcrendszert készíteni, ahol akár fel is címkézhetjük az értékesebb darabok rekeszeit.

regi-penzek

Szinte minden családban található egy jó maréknyi régi pénz, érme, gomb, apró fém kacat, amik rendszerint ömlesztve pihennek egy dobozban vagy a fiók alján, és fel sem tűnik, ha elvész belőlük az idők során. Az értékesebb darabokról célszerű egy kimutatást, jegyzőkönyvet, vagy leltárt készíteni, nevezzük ezt bárhogyan is, amiben röviden leírjuk őket, és akár fényképet is mellékelünk róluk. Ezt a leltárt aztán jó, ha egy biztos helyen megőrizzük, hogy ha esetleg lopás történne, megkönnyítsük a rendőrség dolgát és hatékonyabbá tegyük a körözést. Ez a nagy értékű, védett értékek esetében egyébként kötelező is. Akinek hobbija a régiségek gyűjtése, az egy ilyen nyilvántartásnak egyéb hasznát is veheti. Egy elektronikus táblázatban vezetett adatbázisban ugyanis jól feltüntethető és nyomon követhető az adott antik tárgyak aktuális piaci értéke, vagy az, hogy mennyire elterjedt vagy ritka a régiség a műkincsek piacán.

Könnyebb a dolguk azoknak, akik nem az időben, hanem földrajzi értelemben néznek messzire és mondjuk az egykori Szovjetunió, a Harmadik Birodalom, vagy az 50-es évekbeli Amerika tárgyi emlékeiből építik gyűjteményüket. A hazai jogi szabályozás nem állít akadályokat régiségek vagy akár műtárgyak behozatala elé, csupán annyi kikötést tartalmaz, hogy az EU-n kívülről behozott tárgyat el kell vámoltatni és utána vámot kell fizetni. Ugyanakkor jó, ha külföldi vásárlás előtt tájékozódunk az adott ország vonatkozó jogi szabályozásáról és arról, hogy szabad-e az adott országból elhozni az adott tárgyat. Az eredetet és a vásárlást igazoló papírokat minden esetben őrizzük meg.

“Régiségeink rendszerezése és tárolása” bejegyzéshez egy hozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.