herendi-kiemelt

A Herendi porcelán története

Legyen szó híres magyar gyűjteményekről, régiségekről a Herendi Porcelán szinte mindig szóba kerül, hiszen az ország egyik legnevesebb kézzel készített remekműveiről van szó.

A Herendi Porcelánmanufaktúrát még 1826-ban alapították, és a hosszú évek alatt megtartott egyedi és kézzel készített termékeknek köszönhetőn világhírnévre tett szert. Az aprócska község igazi útja 1939-ben kezdődött, amikor is Fischer Móricz megvásárolta a műhelyt, és innentől kezdve csakis a minőségi porcelán készítésre koncentráltak.

herendi-porcelanmanufaktura

A manufaktúra rövid idő alatt olyan hírnévre tett szert, hogy még a császári és királyi udvarokba is innen szállították a különböző porcelán termékeket. Abban az időben pont olyan előkelő terméknek számított, mint bármelyik arany vagy drágakő ékszer, és igazi státuszszimbólumként kezelték a Herendi porcelánt. Majd kétszáz év alatt közel 64 millió kézzel díszített porcelán hagyta el a gyár kapuit, amelyek 16 ezer egyedi formát és 4 ezer különböző festett mintát tartalmaztak.

herendi-porcelan-festes

Mivel az itt készült termékek nem csak használati tárgyak voltak, hanem csodás díszek is, ezért elég hamar, már 1852-ben megnyitották az első kisebb múzeumot Fischer Mór családi házában Tatán, ahol bárki megtekinthette a legszebb Herendi porcelánokat. A jelenlegi múzeum már Herenden nyílt 1896-ban és az évek folyamán többször átépítették és felújították, mire véglegesen elnyerte a mai formáját. A Herendi Porcelánművészeti Múzeum 2002-ben az Év Múzeuma lett, és mára a Herendi porcelán Hungarikumnak számít.

herendi-porcelanok

A pár évenkénti felújításra és bővítésre szükség is van, hiszen a mai napig készülnek magas színvonalú új és egyedi Herendi termékek, amik helyet kapnak a múzeumban, és így már több mint 180 éven átívelő porcelán gyűjteményt tekinthetnek meg a látogatók.

Ha vásárlásra adnánk a fejünket, akkor is jó helyzetben vagyunk, hiszen az egész világon ismert és kedvelt porcelánok hazánkban a gyűjtök körében is nagyon népszerűek. Az árak eltérőek és leginkább az határozza meg, hogy az adott porcelán milyen régen készült és milyen színvonalú osztályt képvisel. Olcsóbb árkategóriában rendszerint a harmad osztályú termékkel találkozhatunk, de ha kicsit mélyebben a zsebünkbe nyúlunk, akkor akár egy I. osztályú étkészlet vagy valamilyen igazi Herendi ritkaság is a tulajdonunkba kerülhet.

“A Herendi porcelán története” bejegyzéshez egy hozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.