antik-konyvek-2

Antik könyv vagy csak régi?

A könyvek esetében sokszor nem egyszerű megállapítani, hogy valóban egy antik darabról van szó, vagy csak egy régi, de nem túl érdekes kiadvány van a kezünkben. Rengeteg a két kategória között az átfedés, így az esetek jelentős részében komoly kutatómunka kell az eredményhez és még akkor sem biztos, hogy a szakértők egyetértésben elfogadják az álláspontot.

A könyv érték, szokták mondani. Ez így is van, de sajnos nem minden könyv képvisel nagy értéket. Jelenleg egyre másra jelennek meg az egyáltalán nem írói vénával megáldott, de szorgalmas emberek könyvei, amik nagy valószínűséggel nem lesznek értékesek sok-sok év múlva, kivéve, ha akkorra minden más írásos forma eltűnik a Földről. A régi könyveknél is előfordul, hogy egy teljesen értéktelen darabról van szó. Egy könyv esetében nem elég réginek lenni, kivéve, ha már két vagy háromszáz éves is megvan, mert sok más is számít. A száz évvel ezelőtti könyvek mára nem képviselnek értéket szakértői szempontból, csak akkor, ha egy ritka, kevés példányszámban kiadott vagy betiltás miatt megsemmisített darabról, esetleg egy dedikált példányról van szó. Amiből kevés van, az nagyon keresett, így van ez a könyvekkel is. A száz, százötven évvel ezelőtti könyvek egy jelentős része több példányban fennmaradt, még könyvtárak kínálatát is képezhetik vagy az otthoni könyvespolcon is ellehetnek, de egy háromszáz éves mű már nem olyan egyszerűen fellelhető.

antik-konyvek-4

Sokan gyűjtenek régiségnek számító könyveket, ám az igazi antik könyv nagyon magas áron érhető el, már ha eladó egyáltalán. Sokan nem csak műélvezetből, vagy a könyvek és az idő tisztelete miatt vásárolnak antik könyveket, lexikonsorozatokat, kéziratokat, hanem befektetési szándékkal. Minden antik holmi minden egyes nappal régebbi lesz, ezáltal értékesebb is.

Ha könyvről van szó, akkor az állapot igen fontos. A könyvek nem masszív holmik, az idő múlása csúnya sebeket okozhat rajtuk, így a hiánytalan, kifogástalan állapotban lévő, lapozható, olvasható régiségek képviselik a legnagyobb értéket. A könyvek teljes felújítása nem lehetséges, inkább csak rekonstrukciójuk, másolásuk. Egy bútor esetében lehet állagmegóvó munkákat végezni anélkül, hogy az eredeti megjelenés sérülne, így az értékcsökkenés sem következik be. Egy könyvnél ilyen nem létezik. Az igazán fontos, antik könyveket megfelelő páratartalmon, megfelelő hőmérsékleten kell tárolni, sok közülük üveg alatt, vagy mára már modernebb, átlátszó műanyag tárolóban „lakik”, így nem korrodálódik tovább. A penész vagy a kiszáradás megsemmisítheti a könyveket, így ezektől nagyon távol kell tartani a régiségeinket.