antik-babak

A régi játékbabákról

Az ember ősidők óta gyűjtöget, ezért egy eltett kedves emlékből is később hatalmas gyűjtemény alakulhat ki. Nincs ez másként a babákkal sem, melyek egy átlagember saját gyűjteményében, de akár egy komolyabb múzeumban is kiállíthatóak.

Hazánkban is több helyen találhatunk tematikus babamúzeumokat, mint pl. a hollókői Palócmúzeum, ahol több mint kétszáz porcelánbaba sorakozik a palócok népviseletében. Megemlíthetjük a keszthelyi Babamúzeumot melyben viselettörténeti kiállításnak lehetünk szemtanúi, ahol matyó, palóc, csángó, sváb, cigány, erdélyi, kalocsai és más tájegységek népviseletébe öltöztetett babákat csodálhatunk meg. A tihanyi Babamúzeum a régi korok babáit gyűjtötte össze, mint a német porcelánbabákat 1850-től a gyártás beszüntetéséig 1920-ig, vagy a francia babákat, melyek eredeti öltözékben pompáznak. Szinte az egész országban található ilyen múzeum, ezért nem kell az ország másik végébe utazni, ha a babákat meg akarjuk csodálni.

Nemcsak a régi századok babáit lehet gyűjtögetni, hanem a közelmúlt babáit is előszeretettel keresik a fanatikusok, így népes tábora van a Mattel cég által gyártott Barbie babák gyűjtőinek. A cég 1959-ben indította útjára szőke és barna változatban a babákat, melyek minden évben új ruhakollekciót kapnak, és természetesen a kinézet is mindig követi az aktuális trendeket. A gyűjtök aprólékosan megvizsgálják a babákat, és már a pici jelekből is meg tudják határozni a korát.

elso-barbie
Az első Barbie baba

A hátán, a baba fején, a talpán megtalálhatóak a gyártói jelölések, de figyelhetjük a testszínt, a felhasznált anyagokat, a szemceruza színét, és a frizurát is, hiszen ez időszakonként változott. A meghatározott kor alapján és az általános állapotán keresztül egyes értékbecslők még online módon is tudnak árajánlatot adni.

Egy baba gyűjtemény akár több száz évet is átölelhet, és az igazán egyedi kézzel készített régi babák nem csak a múzeumok számára értékesek, hiszen ezek igazi ritkaságnak számítanak, így bármelyik gyűjtő szívesen a sajátjának tudná őket.